torstai 13. syyskuuta 2012

Motivaatio


Koulun ja vapaa-ajan yhdistäminen on suotavaa, varsinkin kun koulu on sinun vapaa-aikaasi. Siispä työmotivaation peilaamista koiramaailmaan luvassa seuraavana, tarkoituksena selkeyttää itselleni ajatuksia motivaatiosta niin koirilla kuin ihmisillä työelämässä.

Motivaatiolle ei ole yhtä yleisesti hyväksyttyä määritelmää, mutta sen katsotaan koostuvan kolmesta osasta:
suunta (direction, mitä henkilö/eläin yrittää tehdä)
vaivannäkö (effort, kuinka kovaa henkilö/eläin yrittää)
sinnikkyys (persistence, kuinka kauan henkilö/eläin jaksaa jatkaa yrittämistä)

          Motivaatiota maalaisjärjellä ovat selittäneet mm. herrat McGregor ja Schein. Toisen teorian mukaan ihmiset ovat välttämätön paha ja automaattisesti laiskoja. Heidän motivointiinsa pätee vain rangaistus ja palkka. Toisen teorian mukaan ihmisten motivaatiota lisää työn tekeminen ystäviensä hyväksi tai vuoksi.

Epäluotettavia ja laiskoja
Kontrolloitava
Taloudelliset kannustimet
Rangaistuksen uhka
TEORIA X, McGregor 
1960

Yhteenkuulumisen tunne ja identiteetti
Sosiaaliset suhteet
Vastaavat paremmin läheisilleen kuin taloudellisiin kannustimiin
SOSIAALINEN, Schein 1988

Koiristani löytyy molempia.
 Alma perusluonteeltaan hyvin laiska, on koko ajan kommennettava ja kontrolloitava, ettei mopo karkaa käsistä minkään suhteen. Ettei syö liikaa, nuku koko päivää, vetkuttele lenkillä, etsi pihan rajoja, ajata pihapiirin eläimiä, jne..Motivaattorina toimii pääsääntöisesti ruoka tai ainakin ajatus, että tästä saattaa saada syötävää. Alma ei tee mitään tehtävää onnistumisen tai osaamisen ilosta. Palkan ollessa kohdallaan (makkara), motivaatio on huipussaan ja Alman työmoraali korkea.


Danny erittäin sosiaalinen ja touhukas. Vastaa paremmin motivaatiossa sosiaalista maalaisjärki motivaatioteoriaa. Danny tekee asioita ilahduttakseen ihmisiä ja saadakseen varaksetonta kiitosta, sanallista, rapsutuksia ja leikkiä. Koirakoulussa sosiaalisen koiran huomioiminen ja leikittäminen on ohjaalle aavistuksen vaikeampaa, ainakin minulle. On liikkeitä, joissa alkutaipaleella palkkaus nameilla toimisi ja olisi helpompaa kuin lelupalkkaaminen. Tällaisia karikoita meidän kohdalla oli seuraaminen. Toki myönnän, että lelupalkkaus toimii paremmin aika monessa kohteessa.


• Odotusteoria:
 Tarveteoriat keskittyvät motivaation sisältöön, odotusteoriat keskittyvät prosessiin: siihen, miten ihmiset valitsevat mitä he kussakin tilanteessa tekevät

Valinta tehdään kolmen tekijän perusteella:
1.Odotukset (Expectancy): jos yritän, onnistunko?
2.Hyöty: (Instrumentality): jos yritän, onko siitä minulle hyötyä?
3.Arvo (Valence): kuinka merkittävä hyöty on?

Odotusteoriaa en voine täysin koiriini peilata, mutta olisko minun motivaationi koiramaailmassa selitettävissä odotusteorialla? Odotan tottelevaisuupuolella molempien koirieni selviytyvän valmennuspuolelle asti. Odotan myöskin saavani molemille vähintään TK1 etuliitteen nimen eteen.. Hyötynä koirieni hyväkäytöksisyys ja tottelevaisuus erilaisissa tilanteissa.Mutta onko hyöty ja ja siihen käytetty aika ja raha, sen arvoista? Hyödynkö siitä, että koirani on käynyt tottelevaisuukilpailuissa? Se jää nähtäväksi.. 

Tavoiteteorian keskeisiä ajatuksia
Tavoitteen asettaminen määritelty ja tarpeeksi haastava, ei mahdoton, täytyy saada onnistumisen ilo
Tulee oma halu hioa strategiaa ja aikomuksia
Tavoitteen vaikutus suorituskykyyn on olematon, jos henkilöt eivät sitoudu siihen
Tavoiteteoriakin täyttynee minun kohdalla koiramaailmassa.
Alman tavoitteet (minun kannalta) on viimeisen Sertin metsästys ja samalla valioituminen Suomeen, pääseminen mukaan ActiveDog:n tottelevaisuuskoulutuksiin ja niiden portainen kipuaminen ylöspäin. Tavoitteena on myöskin osallistua terveystutkimuksiin, jotka toivottavasti auttavat rodun tilaa eteenpäin. Tottakai toivon, hyvän terveyden säilyvä ja Alman elävän pitkän ja hyvän elämän rakastettuna perheenjäsenenä. Alma omat tavoitteet (Alman omalta kannalta) on ruokakoon suurentaminen ja sänkyrauhan takaaminen.
Dannyn tavoitteet (minun kannalta) on näyttelyiden koluaminen Suomessa ja ulkomailla ja viimeisen puuttuvan Sertin metsästys. Tottelevaisuuspuolella toivon valmennusryhmän piakkoin kutsuvan ja ensimmäisen tottiskilpailun lähenevän. Terveystutkimuksien lisäteettäminen on myös tavoitteisiin kirjattu. Dannyn kohdalla haaveissa myös jälkikasvu, jossakin suunnalla. Myöskin pitkää terveellistä ja hyvää elämää perheemme jäsenenä. Dannyn omia tavoitteita lienee pääseminen päivittäin Tarinankertojan matkaan, oli se paikka missä hyvänsä. Ruualle ja asunnolle ei ole niin väliä, kunhan vain pääsee.
Tärkein vaikuttava tekijä lienee kuitenkin tavoitteiden asettelu: työsuoritus paranee, jos työntekijälle asetetaan riittävän hankalia, konkreettisia tavoitteita, ja annetaan hänelle palautetta työn edistyessä. 
Tavoitteet on asetettu ja nyt pitäisi motivaationkin olla huipussaan, jos uskoo koulun oppeja ja Cooper, Robertson:n kirjaa Work Psychology:Human behaviour in the workplace-kirjaa 

”Aloita tekemällä se, mikä on tarpeellista, sitten se mikä on mahdollista - yhtäkkiä huomaatkin tekeväsi sitä mikä oli mahdotonta” (kirjoittaja tuntematon)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti