perjantai 14. syyskuuta 2012

Koiran kuoleminen

Näin Olgan kuolinpäivän aattona on hyvä heti muistella (15.9.) asioita, joihin joutui järkytyksen keskellä toimimaan. Olgahan kuoli 8 pentua mahassaa viikkoa ennen laskettua aikaa. Odotukset olivat korkealla- söpöt riiviöt ruttuturvat muuttuivat vain painajaiseksi.

Aamuvarhaisella Olga henkäisi viimeisen henkäyksensä, sitä edelsi yön kestänyt soittorumba lääkäriin, kuumeen mittailu, jne. Olga kävi yöllä ulkona, käveli omin jaloin, oli todella suuri, mutta ell sanoin-se on kantavana. Itsesyytökset seuraavat kauan, olisinko voinut tehdä vielä jotain, olisiko Olga säilynyt hengissä, jos se olisi yöllä leikattu, pennut eivät ainakaan olisi.

Olga ja Alma-3 viikkoa kuolinhetkeen ja koira reipas, energinen, hyvä syömään
Käsissä kuollut koira, kuolleen koira aktiivinen tytär edellisestä pentueesta, oma pieni tyttö, oma shokki-kaipasin kyllä silloin tietoa ja tukeakin, mitä nyt, mihin mää meen tämän kanssa, elääkö pennut, haudataanko, omalle pihalle, tuhkaus?

1.Soitto (taas) eläinlääkäriin helpotti tilannetta ja kertoi, ettei pentuja voi enää auttaa, ei kannata mahaa aukaista ja katsoa onko niillä elinmahdollisuuksia.
2.Puhelinsoitto kasvattajalle (=koiran toiselle omistajalle) oli myös tärkeä.
3.Soitto vakuutusyhtiöön (IF) selvensi koiran kohtaloa-vakuutusrahojen ehtona on koiran avaaminen evirassa. Koira on pikaisesti toimitettava Helsinkiin ruuminavausta varten. Siitäpä se aamuinen soppa syntyi. Lattialla melkein 30 kg koiran ruumis.
4. Soitto taas eläinlääkäriasemalle (Akuutti), jotka maksua vastaan pakkasivat ja toimittivat koiran Helsinkiin.
5. Koiran pakkaaminen autoon, tarvitsin kunnon pahvilaatikon, ja muovia, ettei nesteen valu autoon.
6. Pikaisesti auton nokka kohti Oulua ja ruumiin kuljettaminen Akuuttiin jatkotoimitusta varten.
7. Hintaa jouduin maksamaan Akuuttiin samana päivänä, hintaa en enää muista, mutta olisiko ollut alle 100   euroa. Senkin hinnan sain takaisin vakuutusyhtiöltä.
8. Ruumin avausmaksu ja tuhkauksen maksu tulivat paljon myöhemmin postitse
9. Kaikista varatoimenpiteistä huolimatta, autossa tuoksui jonkin aikaa kuolema.

Toiseksi viimeinen kuva Olgasta, 2 pvä elossa tämän kuvan jälkeen
Mitä tekisin toisin? Koirani eivät ole ennen kuolleet kotiin, vaan ne on syystä tai toisesta käyty lopettamassa. En tiennyt, että kotona olevien koirien pitää saada nähdä kuollut laumanjäsen. Minä suorastaan eristin Alman tilanteesta ja se luullakseni oli Alman 2010 syksyisen masennuksen takana. Netistä löytämieni tarinoiden pohjalta ymmärsin, että eläintenkin on ymmärrettävä tilanne ja se on niille luonnollinen osa laumanjäsenyyttä. Nekin jättävät jäähyväisiä ja minä estin Alman jäähyväisten jätön laumanjohtaja äidilleen..

Alma ja Olga -3 viikkoa ennen kuolemaa
Lopuksi päivittelin fb statustaja se täyttyikin lohduttavista sanoista. Näin 2 vuotta kuoleman jälkeen, ikävä on edelleen olemassa se on vain muuttanut muotoaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti