torstai 29. maaliskuuta 2012

Historian havinaa ja nykypäivän trendi

Kirjahyllyn kätköissäni on 1960-luvun maailman koirarodut kirja (E.Schneider-Leyer). Se osaa kertoa sen ajan rodun määritelmästä seuraavaa
YLEISVAIKUTELMA: Matala, voimakasrakenteinen, pitkärunkoinen, lyhytkarvainen koira.
KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Entisestä taistelukoirasta englantilaiset kasvattajat ovat kehittäneet hyvin kasvatetun, lapsirakkaan ja rauhallisen seurakoiran, joka osoittaa yhden miehen koirana paljon luonteen lujuutta ja on valmis salamannopeasti puolustamaan isäntäänsä tarpeen vaatiessa.
PAINO: urokset 20,5-33 kg ja nartuilla 16-30 kg.


Englanninbulldogin Rotumääritelmä tänä päivänä
Lähde: Suomen Kennelliitto
YLEISVAIKUTELMA: Sileäkarvainen, vankka, melko matalaraajainen, leveä, voimakas ja tiivis koira.
KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Antaa vaikutelman päättäväisyydestä, voimasta ja tarmokkuudesta. Tarkkaavainen, peloton, uskollinen, luotettava ja rohkea. Tuimasta ulkonäöstään huolimatta lempeä.
PAINO: Urokset 25 kg ja nartut 23 kg.

Uros kuvassa n 27 kg ja narttu 22 kg -kesä 2011
Bulldoggien rotumääritelmä ei ole muuttunut juuri lainkaan vuosien saatossa. Sama asia kerrotaan hieman eri sanoilla. Ainut yllätys oli itselle nuo koirien painorajat. Tänä päivänähän kaikki pitää olla suurta -koirat, autot, talot, veneet, jne. tai vastaavasti minimaalista -chihut,downshifting ja sisustus. Luulin, että nykyisin koirat ovat isompia kuin viime vuosituhannen alkupuolella, mutta asia ei näyttänytkään olevan näin. Aika iso haarukka on kuitenkin painoissa ollut, jos narttu voi olla kaksinkertaisesti painavampi kuin toinen. Omien koirien painot näyttävät pysyvän haarukoissa hyvinkin -Danny 27-28 kg ja Alma 23 kg. Alman kyllä pitäisi olla lähempänä 21 kg, joten pieni kesäkuntoon-kampanja olisi sille poikaa, kuten tarinankertojallekkin. Jos nyt uskaltaisi julistaa tämän ja jokavuotisen laihdutuskuurin alkaneeksi -koiran ja oman.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti