keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Englanninbulldoggien sairailoisuus


Asian pohjustukseksi kaivelin tuolta facebookin ihmeellisestä maailmasta (Kennel Wheelbacks) tietoa koiramaailmaa kuohuttaneista hylkäyksistä Cruft's:n koiranäyttelyssä.

"Maailmalla liikkuu paljon huhuja Cruft'issa hylätyistä ROP-koirista. Olisi ollut hyvä, että siitä, mistä hylkäykset johtuivat, olisi annettu enemmän tietoa jo heti hylkäämisen jälkeen. Tietoa englanninbulldoggin hylkäämisen syystä löytyy Bulldog Breed Councilin sivuilta:
http://www.bulldogbreedcouncil.co.uk/
Hylkääminen ei siis johtunut rodun "yleisestä sairaalloisuudesta", kuten joissain tiedotusvälineissäkin väitettiin, vaan koiran pentuaikana saadusta silmävammasta jääneestä arvesta. Koira oli läpäissyt Kennel Clubin terveystarkastukset, joihin kuuluu myös silmätarkastus. Jos rodun tilanne kiinnostaa, niin käykäähän lukemassa tiedote!"


Kuva kopioitu http://www.bulldogbreedcouncil.co.uk/ sivulta

Näin koti/harrastuskavereiden näkökulmasta vain muutaman rodun erityinen tarkastaminen eläinlääkärin toimesta kuulostaa hyvin epäreilulle. Jo etukäteen oletuksena on, että englanninbulldoggi muiden 14 rodun kanssa on sairas. Jos eläinlääkärien tarkastukseen päädytään, tulisi sen koskea kaikkia rotuja ja tapahtua ennen itse kilpailua. Tämä tapahan on jo tuttu hevosmaailmasta. 

Tässä vähän saparomallia vuosiluvuilta 2008(Olga) ja 2009(Alma)
Englanninbulldoggien omistajia tunnutaan syyllistävän rodun huonosta tilasta ja ylipäätänsä koiran omistamisesta. Voin vain kuvitella, mikä syyllistämisen määrä tulee koirien kasvattajille. Vain vuodesta 2008 Englanninbulldogginäyttelykehiä kiertäneenä jopa minä, aloittelija, huomaan positiivista kehitystä rodun tilasta Suomessa. Vuonna 2008 suurella osaa rotua oli saparotyyppinen häntä. Vuonna 2010   hehkutettiin pentueita, joihin oli syntynyt suoralla hännällä pentuja, että VAU! Ja nyt vuonna 2012 se on jo arkipäivää, järkiään juniori-ja nuorten luokkien koirilla on suora, lyhyt ongelmaton häntä. Ilmeisesti jotain on tehty oikeinkin kasvatuksen saralla.

Tehtävää varmasti riittää, mutta genetiikka on sinänsä niin vaikeaa, että voiko koskaan mistään yhdistelmästä etukäteen sanoa, että täysin terveitä ja pitkäikäisiä koko pentue. Kaikki varmaan toimivat parhaiden kykyjensä ja tietojensa mukaan. Huomatkaa yltiöpositiivisuus :D Kasvattajille vain jaksamista kasvatustyössä  -hyvää työtä on tehty, kurssi on oikeassa suunnassa- mutta matka on vasta alkanut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti