keskiviikko 29. elokuuta 2012

Koirahieronta

Tarinankertojan kummityttö opiskelee kaiken muun ohella koirahierontaa ja kaipailikin erilaisia koiria hierottavaksi. Kauhukaksikko tarjottiinkin enemmän kuin mielellään hierottavaksi. Kuukauden välein ovat koirat nyt nauttineet hierontaa.

Almaa kokeilimme ensimmäisellä kerralla pöytätasolle hierottavaksi ja jännittäjä kun on, ei se ollut rentouttavaa koiralle eikä itsellekkään/hierojallekaan. Seuraavilla kerroilla Alma on hierottu lattian pinnassa ja se onnistuukin Alman kanssa parhaiten. Hierontojen jälkeisinä päivinä Alma on ollut selkeästi letkeämpi liikkeiltään. Viime kerralla Almalta löytyi pienehkö patti takajalan kiinnikkeiden luota. Koira ei pattia aristanut ja hieronnan aikana ko. patti mahdollisesti liukeni, kun ei sitä enää sieltä löytynyt. Tätä täytynee seurailla palaako se sinne ja onko se mahdollisesti jo eläinlääkärin katsottava. Koira ei siis ontunut eikä aristanut kiinnikettä.

Danny nauttii hieronnoista täysin siemauksin ja jaksaa Almaa paremmin olla hoivattavana. Dannyn ongelma on lähinnä täysselinmakuun tarjoaminen, kun parempi asento olisi kylkiasento. Dannyllä meni ensimmäisellä kerralla maha sekaisin, seuraavana päivänä oli maha löysällä. Toki, en ole varma johtuiko se hieronnasta, mutta Almalla ei ollut mitään, eikä Dannykään ollut syönyt mitään poikkeuksellista. Seuraavilla kerroilla tätä ongelmaa ei ole ollut. Dannyn liikkeistä en näe niin selvää muutosta parempaan, kuin Alman kohdalla, mutta Dannyn nauttii huomiostaan niin paljon, että jo se on vaivan arvoista.

Opiskelijahinnat ovat olleet 20e/2 koiraa + matkakuluja. Minun kukkarolleni vielä mahdollista maksaa. Netistä, kun hintoja katsastaa löytyy aika monta 35e hintaista ja lisäkoirat 25e. Tässäkin varmaan toiset ovat uskollisempia tietylle hierojalle ja vannovat yhden ihmisen taidon nimeen. Hieronta niin ihmis-kuin koirapiireissä aiheuttaa ainaista keskustelua mikä/kuka on hyvä hieroja. Se mikä toiselle on hyvää voi toiselle olla merkityksetöntä. Jokainen voi ostaa haluamansa palvelun tai olla ostamatta.

Miksi koiraa sitten kannattaa hierottaa?

Jäykkyys, ontuminen, vinous, muutokset liikkumisessa, haluttomuus liikkua, väsymys, ruoansulatusongelmat, ennaltaehkäisemään vammoja, helpottaa ongelmien löytymistä varhaisessa vaiheessa
NÄYTTELYKOIRAT
Hieromalla ja rentouttamalla lihakset ennen näyttelyä, saadaan koiran liikkeet vapaammiksi ja pidemmiksi. Paikalla seisonta on ryhdikästä mutta rentoa. Koira esiintyy iloisesti ja nauttii esiintymisestä.

Miten vaikuttaa?
Stimuloi verenkiertoa ja hermostoa, aineenvaihdunta kiihtyy, rauhoittaa, rentouttaa/piristää lihaksia, parantaa kehon kuvaa ja lihastasapainoa

 Milloin hierotaan?

Tarvittaessa, osana lihashuoltoa, ennaltaehkäistään lihasvammoja, vääriä liikemalleja, virheasentoja, rauhoittamaan hermostoneisuutta, trauman jälkihoitona paranemisen nopeuttamiseksi
Yleisesti koiran ei kannata antaa syödä juuri ennen hierontaa, eikä heti sen jälkeen. Hierontapaikan olisi syytä olla rauhallinen ja yleensä omistajan on hyvä olla paikalla. Tämä kylläkin on koirakohtaista. Hieronnan jälkeen pieni lenkki tarpeilleen olisi hyvä tehdä ja tarjota koiralle juotavaa. Seuraava päivä on hyvä ottaa vielä rauhallisesti. Hierontapäivänä meidän koirat ovat olleet tosi väsyneitä ja mielellään nukkuneet ja lepäilleet loppupäivän.

Mitä otan itse huomioon harjoitellessa?
1. Lämmittely ennen ja jälkeen suoritusta
2.Oikea oppinen harjoittelu
3. Venyttely
4. Ruokavalio
5. Palautuminen ja lepo -> rentoutuminen
6. Hieronta

Koirahierontaa tulisi käyttää mahdollisimman paljon ennaltaehkäisevänä hoitona. Säännöllisen hieronnan avulla saadaan myös korvaamattoman arvokasta tietoa koiran yleisestä kunnosta ja terveydentilasta.
 

Kaikkein tärkein lihashuolto on aktiivinen ja monipuolinen liikunta ja nämä yhdessä hieronnan kanssa ovat tasapainoisen toiminnan perusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti